Очаква се следващият голям напредък в лечението на рака да

...
 Очаква се следващият голям напредък в лечението на рака да
Коментари Харесай

Напредва работата по различни ваксини срещу рак

 

Очаква се идващият огромен прогрес в лекуването на рака да бъде ваксина, която смалява туморите и предотвратява повторната поява на рака, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

След десетилетия, прекарани в провеждането на изследвания с стеснен триумф, учените настояват, че проучванията са достигнали повратна точка, като мнозина към този момент предвиждат, че след пет години ще бъдат налични още ваксини.

Това не са обичайни ваксини, които предотвратяват болестта, а ваксини за смаляване на туморите и попречване на повторната поява на рака. Тези пробни лекувания целят да се оправят със болести като рак на гърдата и белите дробове, а тази година учените оповестяват за прогрес при смъртоносния рак на кожата, наименуван меланом, както и при рака на панкреаса.

„ Успяваме да създадем нещо, което да работи. Сега би трябвало да го накараме да работи по-добре “, сподели доктор Джеймс Гъли от Националния раков институт на Съединени американски щати.

Учените към този момент имат по-добра визия за това по какъв начин ракът се крие от човешката имунна система. Ваксините против рак, сходно на други имунотерапии, подтикват имунната система, с цел да може тя да намира и убива раковите кафези. Някои нови ваксини пък употребяват осведомителна РНК (иРНК), която е създадена за лекуването на рака, само че беше употребена първо за ваксини против COVID-19.

За да работи имунизацията, тя би трябвало да научи Т-клетките на имунната система да разпознават рака като опасност, сподели доктор Нора Дайсис от Института за ваксини против рак към медицинския факултет на Университета на Вашингтон в Сиатъл. След като към този момент са подготвени по този метод, Т-клетките могат да отидат във всяка точка в тялото, с цел да се оправят с заплахата.

Пациентите доброволци са от решаващо значение за триумфа на проучванията.

Напредъкът при имунизациите обаче съставлява предизвикателство за учените. Първата такава ваксина, наречена „ Провендж “, за лекуване на рак на простатата беше утвърдена в Съединени американски щати през 2010 година Тя изисква имунните кафези на пациента да бъдат обработени в лаборатория, след което да бъдат върнати назад в организма посредством интравенозна инфузия. Има и лечебни ваксини за рак на пикочния мехур в ранен стадий, както и за напреднал меланом.

Ранните проучвания на ваксини против рак се провалиха, защото ракът надхитри и надживя слабата имунна система на пациентите, сподели Оля Фин, откривател на ваксини в Медицинския факултет на Университета в Питсбърг. Сега Фин е насочила вниманието си към пациенти, при които болестта е в ранен етап, защото пробните ваксини не са помогнали при по-напредналите случаи. Нейният екип възнамерява изследване за ваксина при дами с нискорисков, неинвазивен рак на гърдата, наименуван дуктален карцином in situ.

Очаква се да бъдат създадени и други ваксини за битка с рака. Съществуващи към този момент от десетилетия ваксини против хепатит Б са способни да предотвратяват рака на черния дроб, а имунизациите против човешкия папиломавирус, въведени през 2006 година, могат да се оправят с рака на маточната шийка.

Д-р Сузан Домчек, шеф на Центъра „ Базър “ към медицинския факултет на Пенсилванския университет, търси 28 души с разновидности на гените BRCA, с цел да организира тест за ваксина. Мутациите на тези гени покачват риска от рака на гърдата и на яйчниците. Целта е да се убият анормалните кафези, преди да могат да причинят проблеми. Домчек оприличава процеса на от време на време плевене на градина, или пък на заличаване на бяла дъска.

Други специалисти създават ваксини за попречване на рака при хора с предракови белодробни възли и други наследствени болести, които покачват риска от ракови болести.

Американските компании Moderna и Merck взаимно създават персонализирана иРНК ваксина за пациенти с меланом, като огромно изследване ще стартира тази година. Ваксините са персонализирани за всеки пациент въз основа на многочислените разновидности в раковата тъкан. Ваксините, които са персонализирани по този метод, могат да обучат имунната система да намира мутационния отпечатък на рака и да убива нездравословните кафези.

„ Общо взето всяка ваксина би трябвало да бъде създадена от нулата. Ако не беше персонализирана, имунизацията евентуално би могла да бъде направена за жълти стотинки, тъкмо като имунизацията против Коронавирус “, сподели доктор Патрик От от Института за ракови болести „ Дана-Фарбър “ в Бостън.

Ваксините, които се създават в медицинския факултет на Университета на Вашингтон, са предопределени за голям брой пациенти, вместо да бъдат персонализирани единствено за един пациент. Провеждат се проби за рак на гърдата в ранен и напреднал стадий, за рак на белия дроб, както и за рак на яйчниците. Възможно е някои резултати да станат ясни още през 2024 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР